Een Nederlandstalige boekenblog door Sjoukje Croux

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Fijne podcasts, onder andere over boeken (#1)

Podcasts zijn voor mij de ontdekking van de eeuw - ik luister ze wanneer ik kook, fiets, in de tram zit, eigenlijk op ieder moment waartoe een fysieke krant niet heeft kunnen doordringen, om logische redenen - soms hebben ze met boeken te maken, vaker niet, omdat ik meer interesses heb, maar vooral omdat ik anders heel hebberig word en iedere dag wel een reden vind om een nieuw boek aan te schaffen.Goede individuele afleveringen, over boeken natuurlijk

Over Na Mattias
Ik las Na Mattias van Peter Zantingh een paar maanden terug in een heel korte tijd uit. Het is een fantastisch kort boekje over hoe verschillende personen het leven ervaren na de dood van Mattias. Niet alle karakters hebben evenveel te maken met de hoofdpersoon, die we eigenlijk ook niet leren kennen, wat zorgt voor een heel interessante ontdekkingstocht door de overblijfselen van wat we óóit allemaal zullen zijn. 

De podcast: klik 

BoekenFM (!!!) (beste boekenpodcast die er is) 
Ik las en recenseerde Normal People van Sally Rooney (klik). Ik vond het geen fantastisch boek, ik weet niet eens of ik het een góéd boek vond - het was fijn om de sprekers er over te horen kletsen, en iets meer inzicht te krijgen in de meningen die op een andere manier onderbouwd waren dan de mijne. 

De podcast: klik

Met Ilja Leonard Pfeijffer
Ik bezocht laatst een avond met Ilja Leonard Pfeijffer in De Balie - wat een interessante man, wat een fijne stem:

In Opium: klik
In Kunststof: klik 

Opium
Het is voor mij altijd gevaarlijk om op het Spui te komen. Je hebt Waterstones, Athenaeum, Scheltema op een steenworp afstand, en als je een stukje doorloopt ook nog mijn geliefde boekenmarkt bij Oudemanhuispoort. Toen ik een dergelijk rondje aan het maken was vóór mijn werk luisterde ik naar de hieronder genoemde podcast, terwijl, heel toevallig, de boekpresentatie van Joost de Vries aan de gang was. Ik kon niet blijven want de plicht riep (heel luid!) - de podcast geeft toch een klein inzicht in het boek. Dit las ik overigens niet.. maar het staat op mijn lijstje. 

De podcast: klik

Goede podcastseries

The Daily 
Mijn studie gaat grotendeels over journalistiek, dit is mijn afstudeerrichting - en naast boeken ook mijn grootste interesse. Mijn absolute favoriet is The Daily van The New York Times - gepresenteerd door Michael Barbaro. Deze podcast verschijnt vijf keer per week en gaat veelal over politiek, maar vaak over andere verrassende onderwerpen. Onmisbaar als je geïnteresseerd bent in internationale betrekkingen, hierbij wat fijne afleveringen.

Bribing Their Way Into College 
Silicon Valley's Medical Dilemma
Een oudje, maar: House Arrest in Venezuela 

BoekenFM
Ik noemde het net al, maar BoekenFM! De podcastbaby van Das Mag en De Groene Amsterdammer mag twee keer benoemd worden - Joost de Vries, Ellen Deckwitz, en Peter Buurman mogen van mij dagelijks in mijn oren tetteren. Vaak gaat het over boeken die ik niet ken, dus naast dat het een gezellig bijna café-achtig gesprek is om naar te luisteren, leer ik nieuwe schrijvers en boeken kennen.

Fijne voorbeelden:
Over het korte verhaal
Over Melmoth

De Correspondent
Mag natuurlijk niet ontbreken in mijn lijstje. Kent iedereen natuurlijk, maar soms is het fijn er even aan herinnerd te worden - vooral de Rudi & Freddie Show luister ik graag.

Over hoe je de wereld verandert
Over echt en nep nieuws

Het Volkskrantgeluid
Journalistiek over journalistiek - in deze podcast spreken de presentatoren met auteurs van artikelen die eerder die week in De Volkskrant verschenen. Leuk om inzicht te krijgen in hoe het er achter de schermen aan toe gaat en om te zien wat voor afwegingen journalisten op een dagelijkse basis maken.

Over de misbruiktop in het Vaticaan 
Over de serie van Fokke Obbema die eerder bijna stierf en daar over schreef

Echt Gebeurd
Deze podcast ken ik nog niet zo lang en ben ik vooral gaan luisteren omdat ik maar blééf horen dat hij goed zou zijn - en hij is heel fijn. Ik ken er dus nog niet veel, maar vooral Puberdagboek is fijn:

Raoul de Jong, over de overgang van de basisschool naar de brugklas

Bob
Dit is een zesdelige podcast die gaat over Elina, een oud mevrouwtje die lijdt aan dementie. Het is een mooi verhaal over wat echt en niet echt is en wat het ertoe doet in onze kleine mensenbreintjes.

De serie 

____________

Het was een lekker korte lijst, maar ik wilde slechts de podcasts toevoegen die ik goed ken en vaak luister. Op het moment dat deze lijst wat diverser wordt maak ik snel een nieuwe, voor nu, adios, en als je ogen het even zat zijn - luister ze 
Geen opmerkingen

zoek!