Een Nederlandstalige boekenblog door Sjoukje Croux

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Recensie: Kleine brandjes overal van Celeste Ng

In Shaker Heights, een rustige, progressieve plaats in Cleveland, is alles minutieus gepland. Van de lay-out van de straten tot de kleur van de huizen en de succesvolle levens van de bewoners Niemand belichaamt deze principes beter dan Elena Richardson. Totdat Mia Warren, kunstenaar en alleenstaande moeder, en haar puberdochter Pearl niet alleen een huis van de Richardsons huren, maar ook een belangrijk onderdeel van de familie worden. 

Wanneer vrienden van de Richardsons in een lastige voogdijzaak belanden, komen Mia en Elena lijnrecht tegenover elkaar te staan. Elena vertrouwt Mia en haar motieven niet en is vastberaden om de geheimen uit Mia's verleden op te rakelen. Maar haar obsessie komt haar duur te staan. 


Het boek Kleine brandjes overal kwam ik voor het eerst tegen toen ik vorig jaar in Parijs was. Alles dat ik in Parijs tegenkwam is omringd door een aura van hartjes en liefde (ik ben verliefd op die stad en kan niet wachten ooit weer door de straten te slenteren) en dit boek is daar geen uitzondering op. Ik heb mezelf toen echter toegestaan één boek te kopen, 'All The Light We Cannot See': de rest las ik op mijn e-reader, die nog net in mijn volgepropte tas paste. De kaft van Kleine brandjes overal is prachtig, het heeft iets georganiseerds, duisters, past perfect bij het idee dat ik heb bij Shaker Heights, het stadje waar het verhaal zich afspeelt. 

Dit boek gaat over Pearl, Mia, het gezin van de Richardsons, een lastige adoptiezaak, en in het algemeen over contrasten in het leven. Pearl is de dochter van Mia, en waar deze twee voorheen een zwervend bestaan leidden besloten ze voor op zijn minst een tijdje in Shaker Heights te verblijven. Het boek begint met de beschrijving van een grote brand in het huis van de Richardsons - voor je begint te lezen weet je dat het vervelend eindigt. Na het beschrijven van deze grote brand ontvouwt het verhaal zich: we lezen over de eenzame maar intelligente Pearl, de kunstzinnige Mia die een andere achtergrond blijkt te hebben dan verwacht, mevrouw Richardson met haar geordende leven waaraan ze soms toch even zou willen ontsnappen. Pearl en Mia wonen in een huurhuis van de Richardsons, en door dit contact verweven de individuele leventjes zich en ontstaan er spanningen. 

Ongeveer in het midden van het boek wordt de voornaamste boodschap duidelijk door een ingewikkelde adoptiezaak. Overheerst liefde, moederschap, rijkdom, hoe lief je voor een kind bent? Simpeler: is het nature of nurture? 

Ik heb het boek met plezier gelezen. Het is simpel, gemakkelijk geschreven, heeft een goed te volgen verhaallijn. Het is echter zo’n boek dat ik lees met dezelfde reden als waarom ik soms boeken van bijvoorbeeld David Nicholls lees: het is een simpel, hapklaar stukje tekst dat je kunt lezen aan het zwembad, in de tuin, of in het park - ook als je al een aantal cidertjes ophebt. Ik heb geen ‘diepe inzichten’ opgedaan, maar heb wel plezier gehad. Ik heb niet veel op te merken bij het boek, behalve dat ik het gevoel heb dat de focus op één vierde van het boek een beetje zoek raakte. De auteur beschrijft zoveel personages dat de ontknoping een beetje overbodig, snel, afgeraffeld voelde. Ook lagen sommige ‘inzichten’ er soms een beetje té dik bovenop. Ik vind het fijn als een boek een ontdekkingstocht is van zinnen die je misschien twee, drie keer leest voor je ze helemaal snapt, voelt, doorgrondt, wanneer een auteur een beetje te hard zijn of haar best doet verliest de tekst zijn charme. Maar dat is niet erg, dat past bij het zomerboekgevoel. 

Voor nu ga ik weer even genieten van de zomer - hebben jullie dit boek gelezen? Wat vond jij ervan? Ik lees nu (eindelijk!!!) La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer, daarna ga ik De pruimenpluk van Dimitri Verhulst lezen. Er komen veel recensies aan, want het is, zoooomer! Warme groetjes van Sjoukje

Geen opmerkingen

zoek!