Een Nederlandstalige boekenblog door Sjoukje Croux

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Tien tips om meer te lezen

Allereerst wil ik beginnen door te zeggen dat ik me er bewust van ben dat er waarschijnlijk al honderdduizend van dit soort artikelen bestaan. Als je willekeurige personen vraagt wat ze meer willen doen, kan ik garanderen dat 'lezen' (en 'genieten', en 'sporten' ;-)) hoog in de lijsten zullen staan. De laatste tijd krijg ik echter regelmatig de vraag hoe ik het voor elkaar krijg om zoveel tijd vrij te maken voor mijn geliefde boeken. Het leek me leuk om een stuk te tikken over hoe ik zo veel mogelijk minuten aan pagina's in mijn dag weet te proppen. 


Illustratie: Inge van www.dingenvaninge.nl 


1. Lees wat je leuk vindt
Het begint met een cliché, en dat is het ook, maar cliché's zijn eigenlijk ook heel erg waar. Vroeger, in ieder geval, een aantal jaren geleden, las ik boeken waarvan ik dacht dat ik ze zou moeten lezen. Dat deed ik ondanks dat ik wist dat ik er weinig plezier uit zou halen en het een doorzetwerk zou worden. Tegenwoordig lees ik slechts boeken waaraan ik graag tijd besteed - op deze manier haal je er meer plezier uit. 

2. Bouw een leesmoment in je dag
Als je zorgt voor een routine ga je deze missen op het moment dat je hem niet meer uitvoert. Ik lees meestal voor het slapengaan, dit is sowieso prettig voor de nachtrust. 

3. Gebruik Goodreads
Ja, ja, het mooie aan lezen is het niet verbonden zijn aan het internet en de oubolligheid ervan - en hoewel fysieke lijstjes ook prettig zijn raak ik deze vaak kwijt, of houd ik ze niet bij. Goodreads is prettig voor recensies, andere leessuggesties, en nieuwe boeken. Ook hebben ze een 'reading challenge', waar je het aantal boeken kunt aangeven dat je gedurende dit jaar wil lezen. Ik heb mijn meter op 35 boeken gezet; of ik dat helemaal zal halen weet ik niet, maar het is hoopvol. Mijn Goodreads: klik

4. Geef een e-reader een kans
Ik schafte mijn e-reader aan in de tijd dat ik meer geld te besteden had en meer geld uitgaf aan technologische snufjes. Tijd om te verstoffen kreeg hij niet want ik haalde hem niet eens uit de la, maar gedurende mijn vakantie afgelopen jaar zag ik opnieuw het nut van het ding in. In mijn kleine rugzakje was niet genoeg ruimte voor de zeker zes boeken die ik in die korte drie weken las. Sinds die zomer lees ik regelmatig een boek op mijn e-reader en het is heel handig, zeker voor dikke boeken die lastig mee te slepen zijn of nieuwe uitgaves die als e-book veel goedkoper zijn.

5. Draag altijd een boek bij je
Er zijn zoveel momenten op een dag waarop je kunt lezen! In de metro, bij de tandarts, voor een college, in de pauze op je werk.. maak er gebruik van!

6. Kijk kritisch naar je boekenkast
Ik heb veel boeken die ik nog nooit eerder las. Toen ik ze aanschafte leken ze mij fantastisch, maar op de één of andere manier belandden ze toch op de stapel die uiteindelijk haar weg vond naar mijn boekenkast. Dat is oké, maar het is leuk om deze rij aan onbenutte boeken toch nog eens te bekijken. Geef oude boeken een kans - je kocht ze met een reden.

7. Maak leesvrienden
Een van de meest inspirerende soort koffiedates vind ik die met vrienden die ook graag lezen. Door dit te doen kom je er achter wat zij lazen, ontdek je misschien nieuwe boeken die je anders niet had gekend, en raak je geïnspireerd om wanneer je thuis bent toch nog even een boek open te slaan.

8. Geniet van de prikkels die afwezig zijn
Gedurende de dag ben ik veel bezig met mijn telefoon, laptop, agenda, universiteitspagina - ga zo maar door. Aan het einde van de dag is mijn brein door de continue bezigheid wel nog op zoek naar deze prikkels, maar heeft het eigenlijk heel veel behoefte aan een rustmoment. Lezen is hier een perfecte oplossing voor. Je dwingt jezelf om slechts bezig te zijn met een ding, namelijk je boek, en hoewel het even lastig is is het uiteindelijk heel rustgevend om dit te kunnen doen.

9. Durf een boek weg te leggen
Als je een boek na een pagina of honderd nog steeds stom vindt, durf het dan ook weg te leggen. Het kan lastig zijn, en ook een makkelijke optie wanneer een boek je niet direct pakt - dus vaak check ik even op bijvoorbeeld Goodreads of andere lezers dit probleem ook hebben en het misschien een boek is waar je écht in moet komen - maar anders is het verspilde tijd die je beter kunt besteden aan iets dat je leuk vindt. 

10. Gebruik een timer! 
Vroeger wilde ik ze absoluut niet combineren: timers en boeken. Tegenwoordig doe ik het best wel regelmatig - als ik wakker word en nog wat tijd heb voor ik op pad moet gaan, zet ik een timer aan voor een minuut of 20, 30, lees ik, en als de timer klaar is sta ik op. Een leuke timer die ik hiervoor gebruik is de app 'Forest': in plaats van een alarm plant je een digitale boom die je, als je genoeg hebt gespaard, kunt omzetten naar een echte boom. Klinkt een beetje wazig, maar het is eigenlijk erg gezellig en in dit geval bijzonder effectief.

--

Wel, dit waren mijn tips. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Onthoud dat het een voorrecht is om haast alles dat je wilt lezen te kúnnen lezen, en probeer het vooral niet als een moeten maar als een fijn moment in je dag te zien. Blijf vooral genieten - Lees ze en ik spreek jullie snel - Sjoukje

Geen opmerkingen

zoek!