Een Nederlandstalige boekenblog door Sjoukje Croux

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Mijn leeslijst voor de komende drie maanden

Okay. Een paar dagen geleden leverde ik mijn scriptie in. Het leek het hele jaar lang een moment dat maar niet zou komen, 3 juni leek een dag waarvoor de tijd zich maar bleef uitrekken - maar het moment is hier, ik ben vrij, ik heb zomervakantie, (bijna helemaal), en dat voor maar liefst 3 maanden lang.

Ik heb wel plannen - ik ga een paar tripjes maken, wat werken, et cetera - maar verder heb ik totaal geen verplichtingen. 0. Voor me liggen honderdduizenden uren waarin ik op de bank, in het park, of op het strand kan lezen - of in bed, zoals ik meestal doe. Ik heb nog heel veel boeken die ik wil lezen, het liefst voor het eind van de zomer. Ik zit momenteel op een boek per week (met wat dunne boekjes voor de drukke weken en dikkerds voor de weken waarin ik minder doe) - en volgens mijn supersonische calculaties kan ik binnenkort zeker twee boeken per week lezen, als ik maar niet weer begin aan het opnieuw kijken van een serie. In ieder geval, ik zou in de komende 3 maanden heel heel heel optimistisch zo'n 24 boeken moeten kunnen lezen - haal er wat uren in de auto van af, doe er wat stranddagen bij, en dan hebben we hier de lijst met 20 boeken die ik wil lezen deze zomer.

(bij Oudemanhuispoort, mijn favoriete boekenmarkt) 

We beginnen met wat op mijn boekenplank staat:

De buitenjongen - Paolo Cognetti
Deze kocht ik op de VU voor 6,95e (met harde kaft - zo mooi!). Ik vond De acht bergen heel fijn, en dit is een boek dat hieraan vooraf ging.

Little Fires Everywhere - Celeste Ng
Dit is een boek dat ik overal bleef tegenkomen deze winter. Ik wilde het aanschaffen voor de mooie kaft maar uiteindelijk kocht ik de lelijke versie (jep) en nu ligt het al een lange tijd onaangeraakt in de kast.

Good Omens - Terry Pratchett & Neil Gaiman
Dit boek kreeg ik cadeau van een lief collegaatje en ik heb heel veel zin om er in te beginnen - ik ben alleen een beetje bang voor sci-fi omdat ik, wel, nog nooit iets sci-fi-achtig-gerelateerds heb gedaan in dit leven. Wat als ik het niet snap?! etc - In de zomer heb ik echter genoeg tijd om te Googlen, dus deze staat hoog op de prioriteitenlijst. 

The Plot Against America - Philip Roth 
Deze wil ik al langere tijd lezen maar niet in het Engels (potentieel ingewikkelde boeken lees ik liever in het Nederlands) en laatst kwam ik hem tegen op mijn favoriete boekenmarkt voor de schamele prijs van 4 euro.

Another Day of Life - Ryszard Kapuscinski 
Een tijdje terug zag ik de film over dit boek (grote aanrader, toffe combinatie van documentaire en animatie), en in een opwelling bestelde ik het boek op Bol.com. (Niet doen Sjoukje, support your local bookstore, ik weet het, ik weet het).  

La Superba - Ilja Leonard Pfeijffer 
Ik zou me groot fan van Ilja Leonard Pfeijffer willen noemen omdat ik Peachez, een romance heerlijk vond en Grand Hotel Europa ook goed - maar dat kan ik niet voordat ik La Superba heb gelezen. Ook deze wacht al weken op me. 

The Goldfinch - Donna Tartt 
Kennen jullie de website worldofbooks.com? Dit is een site waar je heel goedkoop Engelstalige boeken kunt bestellen. (non-spon, was het maar zo'n feest, waarom zeg ik dit eigenijk?) In ieder geval, wanneer ik een beetje aangeschoten maar niet dronken thuiskom ga ik altijd op worldofbooks.com rondneuzen, en soms bestel ik in aangeschoten staat boeken. The Goldfinch was er zo één. Ik zag het vaker voorbij komen bij mijn Goodreads-vrienden en ik kende de cover en ik dacht vast en zeker het te móéten lezen, tot een week later een vuistdik boek in mijn brievenbus verscheen. Nu ligt het stof te happen in de kast. Ik luister het nu als audioboek, maar ik weet nog niet wat ik daarvan vind. (Vooral omdat het 32 uur duurt!) (!) 

Herland - Charlotte Perkins Gilman 
Nog zo'n boek dat ik aanschafte voor de kaft, maar dat thuis verdween tussen al het andere moois.

De speler - Dostojevski 
Dit boek ligt klaar om te lezen - als aanrader van een vriendinnetje dat ik bijzonder goed vertrouw op het gebied van boekaanraders - dus ik ben erg benieuwd.

---

Dat waren de boeken die ik al heb. Op naar de boeken die ik niet heb en zal aanschaffen of lenen.

Visser - Rob van Essen 
De goede zoon was top. Top. Top. Top. 'Visser' is een ander boek van Van Essen dat heel goed schijnt te zijn, dus ik kan niet wachten. De meeste mensen (of, in ieder geval, dit praat ik na van mijn favoriete podcast BoekenFM) komen het tegen op een boekenmarkt voor 1 euro, dus hier wacht ik ook nog op.

Welkom in het Rijk der Zieken - Hanna Bervoets 
Ik ben heel gevoelig voor mooie kaften. Ik weet het, ik weet het, mag niet, blabla, maar deze kaft trok me zo bijzonder erg dat ik het wel moet lezen.

Bonita Avenue - Peter Buwalda 
Otmars Zonen is een boek dat al langer op mijn semi-lijst staat maar dat ik niet wil lezen voor ik dit boek uit heb.

Een van de drie seizoensboeken van Ali Smith
Ken je de boeken, Autumn, Spring, Winter (?), van Ali Smith? Ik heb er ooit een podcast over geluisterd maar ik ben zo benieuwd naar waar deze boeken nu eigenlijk over gaan - ik hoor van alles, de Brexit, grote leeftijdsverschillen, verder echt geen flauw idee - dus binnenkort ga ik er eens aan beginnen.

The Paris Review
Niet echt een boek! Ik weet het! Maar wel een tijdschrift dat te koop is voor 20 euro en dat ik niet over mijn hart zal verkrijgen om te kopen, mits ik een mega financiële meevaller meemaak, want hallelujah. Maar toch.

Identiteit - Milan Kundera 
Ik las een paar dagen geleden The Unbearable Lightness of Being uit, van dezelfde auteur - Identiteit schafte ik voor een paar euro aan op een boekenmarktje.

---

Okay, dat zijn 15 boeken die ik (soort van) concreet wil lezen. Nog 6 te gaan. Omdat ik mezelf niet te zeer wil limiteren deze zomer, noem ik hier 6 auteurs waar ik nog iets van wil lezen, en snel in de bieb zal opzoeken om iets willekeurigs van te lenen.

A.F.Th van der Heijden 
Vorige zomer las ik Tonio. Dat vond ik een prachtig boek dat me keer op keer kippenvel opleverde - ik heb nog nooit iets anders van hem gelezen.

Niña Weijers
De consequenties ligt bij mijn ouders op mij te wachten - ik kreeg het ooit gratis, maar nam nooit de moeite het te lezen (o o o). Nu is Kamers antikamers uit, vandaag geloof ik, en wil ik het eerste boek wel graag lezen voor ik eventueel aan het tweede begin.

Houellebecq
Vorige maand las ik Serotonine en Elementaire deeltjes vlak achter elkaar uit. Omdat ik toen wel weer even genoeg Houellebecq had gehad bracht ik Onderworpen terug naar de bieb, maar over een tijdje wil ik me ook wagen aan zijn andere boeken.

Richard Powers
Lang geleden las ik The Overstory van deze auteur uit en dat was zo'n bijzonder boek - ik ben benieuwd naar zijn andere werken.

Hermann Hesse
Eerder dit jaar genoot ik zó van Narziss en Goldmund. Ook Siddharta las ik, en dat vond ik minder. Steppenwolf ligt te wachten in mijn boekenkast - maar mijn mening over al deze boeken verschilt zo dat ik mijn kennis van zijn oeuvre eigenlijk wil uitbreiden.


---

Okay. Genoeg te doen dus deze zomer. Ik zal vast en zeker niet al deze boeken uitlezen - meestal lees ik niet gepland of gestructureerd en wacht ik op aanraders en spontane vondsten - maar ik ben benieuwd hoeveel ik straks kan afvinken en hoe productief deze zomer zal zijn.

Veel leesplezier deze zomer, lieve lezers!

(O ja! En meer korte verhalen! Maar dat komt een andere keer.) 

1 opmerking

  1. Ah, thanks voor het delen van deze lijst! Ik lever mijn scriptie morgen in en heb mezelf alvast een abonnement op de bibliotheek cadeau gedaan als beloning, haha. Van A.F. Th. van der Heijden kan ik 'Het leven uit een dag' aanraden, je bent er zo doorheen maar ik vond het echt een interessant verhaal. Fijne zomervakantie! Liefs, Maike

    BeantwoordenVerwijderen

zoek!